Zuster Mary Ellen Manz

Mary Ellen Manz werd geboren in 1932 in Jamaica, Queens, New York, Verenigde Staten. Ze trad in 1950 toe tot de Maryknoll Zusters.

Na het behalen van haar bachelor in Onderwijs aan het Maryknoll Teachers College, werd Zuster Mary Ellen toegewezen aan Santiago, Chili, waar ze verschillende taken vervulde, waaronder lesgeven aan de lagere school, lichamelijke opvoeding geven aan middelbare scholieren, en koordirigent zijn in zowel de parochie als de school tot 1965. Vervolgens werd ze overste en schooldirecteur in Chillan, Chili, waar ze ook godsdienst en Engels doceerde, religieuze instructie gaf aan volwassenen en het schoolsportprogramma leidde tot 1976.

In 1969 behaalde Zuster Mary Ellen haar master in Engelse Pedagogie aan de Katholieke Universiteit in Valparaiso, Chili. Daarna was ze betrokken bij missie-educatie-inspanningen in de Verenigde Staten en vervulde ze een administratieve functie bij het Maryknoll Sisters Center tot 1983.

In dat jaar werd ze toegewezen aan het aartsbisdom Juba in Zuid-Soedan, waar ze een basisschool en middelbare school oprichtte, eerst in Kworijik Village en later in Juba Town. Ondanks de strijdende facties in het gebied zette ze haar werk voort en verhuisde ze later naar het bisdom Torit, waar ze een Diocesaan Pastoraal Centrum oprichtte voor de training van catechisten en basisschoolleraren. In 1997 begon ze met de bouw van de eerste parochiekleuterschool in Chukudum, die in 1998 van start ging.

Na haar missiewerk in Zuid-Soedan keerde Zuster Mary Ellen in 2007 terug naar het Maryknoll Sister Center waar ze als liaison van de zusters fungeerde voor het tijdschrift Maryknoll en veel artikelen schreef over de zusters voor publicatie.