Zuster Rosalie Lacorte

Zuster Rosalie Lacorte werd geboren in 1937 in Lipa, Filipijnen. Ze studeerde af aan Our Lady of Rosary Academy in Lipa in 1955 en behaalde een Bachelor of Science in Elementary Education aan het Maryknoll College in Quezon City, Filipijnen, in 1959. Na haar studie diende ze als coördinator van de Maryknoll Grade School en later als directeur van de St. John Bosco School in Suriago, waar ze ook betrokken was bij catechetisch werk.

Zuster Rosalie trad op 1 juni 1962 toe tot de congregatie van de Maryknoll Zusters in de Filipijnen. In 1981 werd ze toegewezen aan Musoma, Tanzania, waar ze zich bezighield met pastorale zorg en met vrouwen.

Het was in Tanzania dat zuster Rosalie het Tupendane Center oprichtte, dat later evolueerde tot de Tupendane Cottage Industry. Hier werkten veel jonge vrouwen, waaronder wezen, fulltime aan verschillende ambachten met als doel zelfredzaamheid. Zuster Rosalie hielp hen niet alleen met vaardigheden zoals naaien, weven en koken, maar ook met het aanvragen van leningen en het opzetten van kleine bedrijven.

Haar werk in Tanzania richtte zich op het trainen en aanmoedigen van jonge vrouwen om zelfstandig te zijn en sterke leiders in hun gemeenschappen te worden. Ze streefde ernaar hen een gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en goede morele waarden bij te brengen, terwijl ze tegelijkertijd het verlangen naar onafhankelijkheid en zelfvoorziening stimuleerde.

Na vele jaren in Tanzania werd zuster Rosalie in 2010 toegewezen aan het Maryknoll Sisters Center – Rogers Community, waar ze werkt in de Development afdeling.