Zuster Teruko Ito

Zuster Teruko Ito

Zuster Teruko Ito werd geboren op 25 maart 1945 in Kyoto, Japan, als dochter van Nobu en Masachika Ito. Na haar afstuderen aan de Notre Dame High School in Kyoto in 1963, waar ze kennismaakte met de Maryknoll Sisters, studeerde ze aan het Maryknoll College op de Filipijnen en behaalde een B.A. in Wiskunde.

In 1968 trad Zuster Teruko toe tot de Maryknoll Sisters in het Aziatische noviciaat op de Filipijnen. Haar eerste missieopdracht in 1970 bracht haar naar Tanzania, waar ze Swahili leerde en wiskunde gaf. Na het afleggen van haar Eerste Geloften in 1971 in Tanzania, reisde ze naar de VS voor reflectie en behaalde een M.A. in Religieuze Studies.

In 1978 keerde Zuster Teruko terug naar Japan, waar ze betrokken raakte bij het Alcoholics Anonymous-programma en hielp bij het Maryknoll Alcohol Center in Tokio. Ze legde haar Eeuwige Geloften af in 1981 in Japan.

Tussen 1989 en 1993 was ze mededirecteur van de oriëntatie voor Maryknoll Sisters-kandidaten in New York, waarbij ze kandidaten uit zes landen vertegenwoordigde. Na studies aan de Fordham University in 1995, werd Zuster Teruko toegewezen aan Guatemala. Ze studeerde Spaans in Bolivia en werkte in het bisdom San Marcos, Guatemala, waar ze deel uitmaakte van een diocesane commissie die zich richtte op vrouwenministeries. De commissie faciliteerde projecten zoals alfabetiseringslessen, herbebossing, en workshops over onderwerpen als alcoholisme en huiselijk geweld.

Zuster Teruko bood ook therapeutische lichaamsbehandelingen aan, zoals massage, Reiki en Reflexologie, in een Alternatief Gezondheidscentrum. In 2014 werd ze gekozen als lid van het Congregationeel Leiderschapsteam van de Maryknoll Sisters voor een termijn van zes jaar. Haar werk weerspiegelt een diepe toewijding aan missie, onderwijs en de empowerment van vrouwen en gemeenschappen.