Zuster Ngoc-Ha Pham

Ngoc-Hà Pham, geboren op 9 januari 1964 in Sài Gòn, Vietnam, was de jongste van tien kinderen in een vroom katholiek gezin. In 1954, toen het noorden van Vietnam onder communistische controle viel, vluchtte haar familie naar het zuiden om religieuze vervolging te ontlopen. In 1975 moesten ze opnieuw vluchten toen Saigon viel; Ngoc-Hà’s moeder en twee broers bleven achter en werden pas tien jaar later herenigd met de familie in de VS.

De familie Pham vestigde zich uiteindelijk in Escondido, Californië, waar Ngoc-Hà haar verlangen naar een religieus leven deelde. Ze behaalde eerst een verpleegdiploma en werkte in het Palomar Medical Center. Na de dood van haar vader, die ze verzorgde, zocht Ngoc-Hà naar Gods wil voor haar leven. Geïnspireerd door een artikel in het Maryknoll Magazine, besloot ze uiteindelijk om zich aan te sluiten bij de Maryknoll Sisters.

Ngoc-Hà trad in 2000 toe tot de Maryknoll Sisters, legde haar eerste geloften af in 2002 en haar definitieve geloften in 2009. Ze werkte als verpleegster in Mexico en kreeg haar eerste missie in El Salvador in 2003, waar ze werkte in een aidskliniek en een vredesbibliotheek voor kinderen oprichtte. In 2010 werd ze toegewezen aan China, waarmee ze haar roeping als religieuze en verpleegster in dienst van de behoeftigen voortzette.