Delia Marie (Dee) Smith

Zuster Delia Marie (Dee) Smith

Delia Marie (Dee) Smith, geboren op 23 juni 1954 in Bury, Lancashire, Engeland, is een toegewijde lekenmissionaris en lid van de Maryknoll Zusters. Na haar opleiding aan de Derby High School en St. Mary’s College in Londen, wijdde Dee zich aan missionair werk. Ze diende 13 jaar in Kenia bij de Volunteer Missionary Movement, waar ze onderwijsprogramma’s coördineerde voor semi-nomadische veehoeders.

Geïnspireerd door de Maryknoll Zusters en gedreven door een verlangen naar gemeenschap en gerechtigheid, trad Dee in 1990 toe tot de Maryknoll Zusters. Ze legde haar eerste geloften af in 1992 en haar laatste geloften in 1999 in Guatemala. Tijdens haar oriëntatie werkte ze met mensen met AIDS in Newburgh, N.Y, en ondersteunde ze de Maryknoll gemeenschap.

In 1993 werd Dee naar Guatemala gezonden, waar ze haar werk met AIDS-patiënten voortzette. Ze richtte Proyecto Vida op, een geïntegreerd project gericht op preventie, onderwijs en betrokkenheid van mensen met HIV. Het project omvatte een jeugdgroep van HIV/AIDS-voorlichters, ondersteuning voor mensen met HIV, en een professioneel team. Een hoogtepunt was de oprichting van Santa Maria, een hospice voor terminaal zieke HIV/AIDS-patiënten, in 2005.

Dee’s leiderschap bij Proyecto Vida omvatte het coördineren van trainingsworkshops en het werken met de Bisschoppenconferentie van Guatemala. Ze bevorderde actief HIV-preventie en -zorg en was mede-auteur van het boek “Una Respuesta Cristiana ante el VIH EN en Guatemala”. Haar toewijding aan de gemeenschap en haar missie was onwankelbaar, zelfs tijdens de orkaan Stan in 2005, waarbij het hospice uitreikte naar de bredere gemeenschap in nood. Dee’s leven en werk weerspiegelen haar diepe geloof en toewijding aan het dienen van de meest kwetsbaren.