Zuster Chiyoung Pak

Chiyoung Pak, geboren op 12 mei 1965 in Seoul, Korea, groeide op in een boeddhistisch gezin en bekeerde zich op 12-jarige leeftijd tot het katholicisme. Ze studeerde aan het Katholiek Catechetisch Instituut en werkte samen met de Maryknoll Zusters in Seoul, waar ze Filipijnse migranten onderwees. Chiyoung trad in 1995 toe tot de Maryknoll Zusters en legde haar Laatste Geloften af in 2004 in Seoul.

In Zimbabwe werkte zuster Chiyoung met straatjongens en hielp ze bij het St. Charles Lwanga Learning Center. Ze gebruikte haar zwarte band in Tae Kwan Do om de jongeren zelfvertrouwen en zelfdiscipline bij te brengen. Ze leidde meer dan acht jaar een jeugdproject in Harare, waar ze meer dan 1.000 kinderen, waaronder veel wezen, verwelkomde in een basisschool voor gratis lessen in kunst, dans, wiskunde en grammatica.

“Mijn leven delen met de Norton-kinderen hielp me God te ervaren die in hen leeft,” zei zuster Chiyoung. “Door mijn leven met hen werd mijn geloof sterker en dieper.” Toen het centrum moest sluiten, was ze vastbesloten om een nieuwe plek te vinden. “Ik kan de teleurgestelde blik op hun gezichten niet vergeten toen we ons centrum sloten. Ik wil ze weer gelukkig zien.”

Zuster Chiyoung zette zich in voor de bouw van een nieuw jeugdcentrum op een ongebruikt stuk land. “Ik heb een droom om een beroepsschool te bouwen voor de Norton-kinderen die op straat zwerven,” zei ze. “Ik wil hen echt helpen om ook hun dromen te kunnen vervullen.” Haar inzet en toewijding aan de jeugd van Zimbabwe blijven een inspiratiebron.