Zuster Bernice Kita

Zuster Bernice Kita, geboren op 28 maart 1940 in Philadelphia, trad in 1959 toe tot de Maryknoll Zusters. Ze behaalde een Associate of Arts Degree in 1963 en legde haar Laatste Geloften af in 1968. Zuster Bernice was actief in burgerrechtenbewegingen, waaronder de mars in Selma in 1965 en woonde de begrafenis bij van Maryknoll Zusters die in 1980 in El Salvador werden vermoord.

In 1970 begon haar missie in Guatemala, waar ze Spaans leerde en werkte in de parochie Villa de Guadalupe in Guatemala-Stad. Ze was directeur van het Parochiaal Sociaal Dienstencentrum en gaf avondlessen in arme sectoren. Vanaf 1977 zorgde ze samen met zuster Lorraine Beinkafner voor de pastorale zorg van Kakchikel mensen in San Antonio Palopó en Santa Catarina Palopó. Ze hielpen bij het vormen van een weefcoöperatie, gaven bijbelstudie, leiderschapsvorming en cursussen in voeding en kinderzorg.

Zuster Bernice schreef over haar ervaringen in Guatemala, wat resulteerde in het boek “What Prize Awaits Us: Letters from Guatemala”, bekroond door de Catholic Press Association. Ze diende ook als Maryknoll Zusters Liaison voor het Maryknoll Magazine, won meerdere prijzen voor haar artikelen en fotoverhalen.

In 2006 sloot ze zich aan bij het Diocesane Vrouwenpastoraat van San Marcos en werkte in de parochie van San Gaspar, Chajul. Zuster Bernice’s toewijding aan de gemarginaliseerden en haar diepe betrokkenheid bij de gemeenschappen waarin ze diende, weerspiegelen haar levenslange toewijding aan haar missie.